9 mei 2013

Maaltijdsalade met zalm



Zelf maak ik graag salades die ik op kan fleuren met vis. Heerlijk vind ik dat, ook al komt de benodigde vis meestal uit een blikje. Lekker of niet,
sommige combinaties van vis met nitraatrijke groenten kun je toch maar beter zoveel mogelijk mijden. Met uitzondering van zalm en makreel.  Nitraat komt van nature voor in groenten en water en is niet direct schadelijk voor onze gezondheid. Maar... vis, schaal- en schelpdieren in combinatie met nitraat kan de kans op sommige soorten kanker vergroten. Lees het goed: het kan, want de vorming van de schadelijke stoffen - nitrosamines - wordt weer voorkomen door vitamine C en andere anti-oxidanten in de groenten. En wetenschappers vinden daarom dat de te behalen gezondheidswinst van de maaltijd wel degelijk opweegt tegen de schadelijke nitrosamines. Aangezien het niet aan de buitenkant te zien is hoeveel vitamine C en nitraat de groente bevat kun je beter niet vaker dan 1x in de week vis met een nitraatrijke groente eten.

Deze maaltijdsalade doet het goed op een zonnige dag; heerlijk, makkelijk, snel klaar en compleet.

Ingrediënten voor 4 personen

  1 ui, fijngesnipperd
  3 appels, in blokjes gesneden
  eventueel tuinkruiden
  yoghurtdressing (zelfgemaakte of bijv. Calvé naturel)
  3 sneetjes volkorenbrood in kleine blokjes gesneden
  olie
  1 teen knoflook, fijngesneden
  200 gr gerookte zalm, aan stukjes snijden of scheuren
  200 gr ijsbergsla, meer mag natuurlijk altijd :)


Bereiden

  Meng de ui, appel en eventuele kruiden door de dressing
  Verdun de dressing met 2 el water
  Verwarm iets olie in een koekenpan  
  Bak de broodblokjes hierin goudbruin en knapperig
  Voeg op het laatst de knoflook toe
  Meng de sla en de dressing
  Strooi de croutons erover
  Nog even door elkaar schappen en klaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten