5 maart 2014

Spruitjes-ovenschotel met spekjes en kaas

Spruitjes zijn de schrik van velen. Maar tegenwoordig smaken ze minder uitgesproken dan vroeger. Dus lustte je ze als kind niet, geef de minikooltjes vol vitamines nog een kans!




Spruitjes zijn mini kooltjes. Ze groeien in tientallen aan een stam, in de oksels van de bladeren van de spruitjesplant. Van augustus tot en met maart worden ze geoogst. Al kennen we ze het beste als wintergroente. De kooltjes zijn heel gezond. Zo bevatten ze meer vitamine C dan sinaasappels en zijn ze rijk aan B-vitaminen, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels.
Een minpunt is hun uitwerking op de darmen. De dunne darm kan de in spruitjes aanwezige raffinose niet verwerken. Daarom moet de dikke darm deze raffinose verteren. Hierbij komen gassen vrij die winderigheid veroorzaken.
Kook spruitjes in ruim water, in ca. 10 minuten, beetgaar. Laat je ze te lang koken, dan ontstaat er de typische geur. Vieze luchtjes kun je trouwens ook voorkomen door een scheutje melk of een stuk ui mee te koken. Of kook de spruitjes maar een paar minuten en verwerk ze daarna in een wokgerecht of hartige taart. 

Ingredienten voor 4 personen
  • 1 kg spruitjes
  • 200 gr mager gerookt spek in blokjes
  • 2 uien
  • geraspte kaas (denk hierbij ook eens aan een heerlijke pecorino o.i.d.)


Benodigdheden
  • grill
  • ovenvaste schaal
  • kaasrasp/molentje


Bereidingswijze
  • Grill voorverwarmen
  • Kook de spruitjes in ca. 10 minuten beetgaar
  • Intussen in een koekenpan de spekjes zachtjes uitbakken
  • Ui aan spek toevoegen en nog ca 5 minuten zachtjes meebakken/fruiten
  • Spruitjes afgieten en in ovenschaal doen
  • Ui/spekmengsel uit de pan scheppen en over de spruitjes verdelen (zonder spekvet!)
  • Kaas raspen en erover strooien
  • Onder de hete grill plaatsen tot de kaas gesmolten is
Eetse met kleine hapjes ;)  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten