11 september 2013

Warme Italiaanse pastasalade


Artisjok is een groene groente en zorgt ervoor dat het cholesterolgehalte vermindert. Het heeft een reinigende werking op het bloed, en een positief effect op het ontgiften van de lever. Het kan zelfs de kans op galstenen verminderen.



De artisjokken bevatten bittere stoffen, waardoor de galafscheiding meer wordt en de levercellen meer beschermd worden. Verder heeft deze bittere stof een positieve werking op de vetstofwisseling. Om een geregelde vetverwerking te hebben, heb je voldoende galsap nodig. Heb je dit niet, dan krijg je een hogere bloeddruk en neemt de kans op aderverkalking toe. Symptomen die wijzen op te weinig galsap zijn bijvoorbeeld een vol gevoel hebben, misselijk zijn of buikpijn hebben. 
Ondanks dat de artisjok een positieve bijdrage levert aan het verbranden van vet, is het geen middel om meer vet te kunnen eten.

De artisjok is dus een belangrijke groente want ze zorgt voor daling van het cholesterol en beschermt de bloedvaten en de lever.

Zelf vind ik de artisjok een hele mooie plant om te zien, zeker de prachtige bloemen. Helaas ben ik er minder enthousiast over als ik ze eet. Maar omdat ze dus zeker de moeite waard zijn om in recepten te verwerken, schrap ik ze niet direct bij het uitproberen van een gerecht. Toen ik dit gerecht maakte voor een groep van 11 personen hoorde ik meer mensen zeggen, dat ze niet van artisjok houden maar dat het absoluut geen afbreuk deed aan deze heerlijke pastasalade.

Een heerlijk gerecht, vol zonnige gezondheid!


IngrediĆ«nten 
voor 6 personen

500 gr rigaton of andere buispasta
scheutje olijfolie
1 teentje knoflook, gesneden of geperst
1 el balsamicoazijn
425 gr artisjokharten uit blik, uitgelekt en in vieren gesneden
8 dunne plakjes prosciutto, gegrild en in stukjes
80 gr zongedroogde tomaatjes in olie, uitgelekt
15 gr basilicum, gesneden of in stukjes geplukt
70 gr rucola
40 gr pijnboompitten, goudbruin geroosterd in een droge koekenpan
45 gr zwarte Italiaanse olijven


Werkwijze
Kook de buispasta beetgaar, in water met iets olie en zout, en verder volgens de gebruiksaanwijzing. Giet af door een vergiet. Doe de pasta terug in de pan, zonder een warmte bron eronder.
Voeg alle ingrediƫnten beetje bij beetje toe en roer voorzichtig door elkaar.

Lekker met een lamskoteletje of een stukje zalm en tomaten- en/of groene salade.




Tip
De pastasalade is ook heerlijk als lunch.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten