5 december 2013

Snert, hollandse erwtensoep

De boezewind huult… 


Daarom maak ik voor vanavond snert voor Zwarte Pieten. Echt hollandse erwtensoep voor de twee pieten die ik, sinds de intocht half november, onderdak geef. Kunnen ze weer warm worden als ze terugkomen van de huisbezoeken en voor ze weer vertrekken naar Spanje.

Ingrediënten voor 10 personen

  • 1 kg ribbetjes
  • 1 rookworst
  • 5 à 6 aardappelen in vieren gesneden (misschien een restje van gisteren?)
  • 1 pak spliterwten
  • 1 grote ui, in stukjes gesneden
  • 3 grote stengels prei, in schijfjes gesneden
  • 1 knolselderij, in blokjes gesneden
  • nootmuskaat
  • peper
  • zout
  • eventueel: bouillonblokje, selderij, wortel of andere (soep)groente


Handig om erbij te hebben

  • goed mes
  • snijplanken
  • schuimspaan of (thee)zeef
  • stamper
  • een pan van ca 4 liter


Werkwijze

  • breng het vlees in een grote pan met ca. 2,5 liter water aan de kook
  • er komt schuim op het water
  • haal het schuim er af en gooi dit weg
  • voeg nootmuskaat, peper en zout toe
  • voeg de spliterwten toe
  • laat het geheel ca. 1,5 uur zachtjes koken
  • voeg de aardappelen toe het laatste half uur toe
  • stamp de aardappelen en spliterwten fijn
  • snij de rookworst en plakjes
  • voeg de ui, prei en knolselderij toe
  • laat nog ca. 30 minuten zachtjes koken
  • proef en breng verder op smaak met kruiden










Geen opmerkingen:

Een reactie posten