29 januari 2014

Muesli, zonder toegevoegde suikers

Suiker, het is een hot item momenteel. Ik ben niet per definitie tegen suiker maar voeg het graag zelf toe, zodat ik weet òf en zo ja, hoeveel suiker ik uiteindelijk op een dag eet. Want één ding is voor mij wel duidelijk: iets kan, maar suiker is echt niet gezond!


Het zoete goedje zit onder allerlei verschillende namen in bijna alle kant-en-klaar-producten om het lekkerder te laten smaken. Ongemerkt kun je op een dag daardoor heel veel suikers binnenkrijgen, terwijl je misschien je koffie en thee zonder suiker drinkt. Het lijkt een beetje op een light-cola met een hamburger bestellen bij een van de bekende fastfoodketens. Het zoet wordt bijvoorbeeld toegevoegd aan soep in blik, ketchup, vleeswaren, (knack)worsten, sauzen, vruchtensappen, muesli, cruesli, crackers, toastjes en chips. Vooral in light chips. Noem maar iets kant-en-klaars op, er zit vast wel suiker in. Lees het etiket! Zelfs in theezakjes kan het verwerkt zitten, zo bleek onlangs uit een uitzending van de Keuringsdienst van Waarde.

Alle kleine beetjes helpen. Dus, àls ik al suiker toevoeg, vervang ik de witte, loze kristalsuiker door een ander zoetmiddel met nog iets aan voedingswaarde.

Maak onderstaande muesli eens, om de dag lekker en gezond te beginnen.




Ingrediënten voor een basis muesli
  • 1 pak van 500 gr (biologische) 7-granenvlokken
  • 2 afgestreken eetlepels gepelde (ongeroosterde) pompoenpitten
  • 1 eetlepel (ongezwavelde) rozijnen

7-granenvlokken is een mengsel 
van havervlokken, gerstvlokken, roggevlokken, tarwevlokken, maïsvlokken, boekweitvlokken en rijstevlokken.

Bereidingswijze
Meng alles door elkaar. Bewaar het in een mooie en goed afsluitbare pot.
‘s Ochtend kun naar behoefte eventueel een handje noten en/of vers fruit toevoegen. Net waar je zin in hebt.

Verandering van spijs doet eten ;)
Vervang de 7-granenvlokken door 4-korenvlokken. Dit is een mengsel van tarwe, rogge, haver & gerst. Voeg hier 3 eetlepels hele en ongeroosterde boekweit aan toe, ongeroosterde zonnebloempitten i.p.v. pompoenpitten en een eetlepel, in kleine stukjes gesneden, ongezwavelde abrikozen.




Eetse met kleine hapjes!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten