23 januari 2013

Uiensoep, vrij van tarwe en gluten


De zoete smaak van uien is weer eens wat anders dan al die stevige stamppotten en soepen van dit moment.  Je krijgt op deze manier makkelijk extra groenten binnen en je wordt er zo heerlijk warm van. Het soepje kan al heerlijk staan te pruttelen als jij de rest van de warme maaltijd klaar maakt. En als je dit dan toch maakt, maak dan eens wat extra. Zo heb je morgen weer een makkelijke lunch. Al met al kan het soepje binnen een half uur op tafel staan. 

Het ligt er dan natuurlijk wel aan hoeveel uien je moet snijden. 



Uien zijn gezond en door de kiem uit de ui te halen, voorkom je eventuele problemen met maag en darmen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld oprispingen voorkomen.





Voor 2 personen heb je nodig
3 à 4 uien p/p
laurierblaadje
bouillonblokje voor 0,5 liter bouillon
geraspte Parmezaanse kaas
olie
cayennepeper
nootmuskaat
peper en zout


handig om er bij te hebben
rasp voor de kaas


Werkwijze
  • Pel de uien
  • Snij ze doormidden
  • Haal de kiem in het midden eruit
  • Snij ze in dunne plakjes
  • Verwarm de olie in een pan
  • Fruit hierin zachtjes de uienringen tot ze goudgeel zijn
  • Verkruimel het bouillonblokje hierover
  • Schenk 0,5 liter water erbij (of los het blokje eerst in warm water op)
  • Laat ca. 15 minuten zachtjes koken
  • Haal het laurierblaadje eruit
  • Schep op een bord en bestrooi de soep met Parmezaanse kaas.


Tip

Als je 3 à 4 minuten meer tijd hebt en het niet erg vind om met alcohol te koken, kun je tegelijk met de bouillon een eetlepel cognac en een scheutje droge witte wijn toevoegen. Als de soep op smaak is schep je het in een soepkom, leg je er een plakje (stok)brood op en bestrooid dit rijkelijk met gerapte Parmezaanse kaas. Nog even 3 à 4 minuten in de voorverwarmde oven of onder de gril om de kaas te laten smelten. Smullen maar!

Wil je iets vlees en kleur in de soep, dan kun je een paar plakjes rauwe ham in stukjes scheuren, dit even mee bakken met de uien en vervolgens mee laten trekken met de soep.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten