27 februari 2013

Stoofpot van rundvlees en sperziebonen

Vanavond krijgen we eters en we weten niet hoe laat ze er zijn. Ze moeten van ver komen en dan is het fijn als je zo aan tafel kunt schuiven. Bovendien is lekker weer om binnen bij de kachel te blijven, dus af en toe naar de keuken lopen is geen probleem. Tijd dus voor een stoofpotje. Zo'n potje maken is makkelijk en lekker en het maakt niet zoveel uit als het wat langer op moet staan zolang mijn gasten er nog niet zijn.



Het is echt niet bewerkelijker dan een 'gewone' maaltijd bonen met aardappelen en een stukje vlees. Als het eenmaal allemaal in de pan zit, moet je er af en toe even naar kijken en doorroeren. Heel zachtjes laten koken, dat wil zeggen dat je her en der in de pan een paar bubbeltjes omhoog ziet komen. Wij waren met ons vijven, allemaal volwassen en goede eters, en hebben de pan met elkaar leeggegeten. Omdat ik komkommer in het zuur altijd een lekkere frisse salade bij sperziebonen vind, heb ik dat hier ook bij gemaakt. Het recept daarvoor komt binnenkort op mijn blog.

Je kunt het jezelf ook heel makkelijk maken door het rundvlees aan stukken, aardappelen geschild en sperziebonen uit diepvries te kopen. Het is maar een idee. En de kooktijd kun je iets verkorten door de sperziebonen ca. 10 minuten voor te koken terwijl het vlees staat te pruttelen. Dan kunnen de bonen en de aardappelen tegelijk in de pan. Deze zijn dan met 20 minuten wel gaar. Hiermee verkort je de kooktijd maar heb je wel iets meer werk. De keuze is aan jou.

Voor 5 personen ben je nodig
  • 750 gr rundvlees om te stoven
  • 1 kg sperziebonen
  • 450 gr aardappels
  • 250 gr champignons
  • 3 tomaten
  • 2 uien
  • 1 teentje knoflook 
  • 1 blikje tomatenpuree
  • tijm
  • oregano
  • basilicum
  • peterselie
  • chilipeper
  • peper
  • zout
  • olie


en zo ga je te werk 
  • het vlees en de uien in stukken snijden
  • knoflook pellen
  • het vlees met zout en peper bestrooien
  • olie in de pan warm laten worden
  • en het vlees hierin aanbraden
  • dan de uien toevoegen en de knoflook erboven uitpersen (of aan stukjes snijden)
  • het blikje tomatenpuree toevoegen
  • de tomaten toevoegen
  • en 200 ml warm water erij 
  • alles 2 uur zachtjes laten stoven, af en toe roeren
  • ondertussen
  • van de sperziebonen de punten halen en doormidden snijden of breken
  • en de aardappels schillen en in vieren delen, deze tot gebruik onder water zetten 
  • Na 2 uur de sperziebonen toevoegen en 10-15 minuten later de aardappelen
  • nu ook de kruiden toevoegen, lekker veel strooien, maar proef wel elke keer. Meer kan altijd, minder wordt lastig
  • eventueel nog wat warm water erbij en met deksel op de pan weer 30 minuten laten stoven
  • laten stoven tot de sperziebonen niet meer piepen en de aardappels gaar zijn
  • nog iets (verse) extra peterselie erover en opdienen.


Tip
die heerlijke komkommer in het zuur erbij!




1 opmerking: