Artisjok is een groene
groente en zorgt ervoor dat het cholesterolgehalte vermindert. Het heeft een reinigende
werking op het bloed, en een positief effect op het ontgiften van de lever. Het
kan zelfs de kans op galstenen verminderen.
De artisjokken bevatten
bittere stoffen, waardoor de galafscheiding meer wordt en de levercellen meer
beschermd worden. Verder heeft deze bittere stof een positieve werking op de
vetstofwisseling. Om een geregelde vetverwerking te hebben, heb je voldoende
galsap nodig. Heb je dit niet, dan krijg je een hogere bloeddruk en neemt de
kans op aderverkalking toe. Symptomen die wijzen op te weinig galsap zijn
bijvoorbeeld een vol gevoel hebben, misselijk zijn of buikpijn hebben.
Ondanks
dat de artisjok een positieve bijdrage levert aan het verbranden van vet, is
het geen middel om meer vet te kunnen eten.
De artisjok is dus een
belangrijke groente want ze zorgt voor daling van het cholesterol en beschermt
de bloedvaten en de lever.
Zelf vind ik de artisjok een
hele mooie plant om te zien, zeker de prachtige bloemen. Helaas ben ik er minder
enthousiast over als ik ze eet. Maar omdat ze dus zeker de moeite waard zijn om
in recepten te verwerken, schrap ik ze niet direct bij het uitproberen van een
gerecht. Toen ik dit gerecht maakte voor een groep van 11 personen hoorde ik
meer mensen zeggen, dat ze niet van artisjok houden maar dat het absoluut geen
afbreuk deed aan deze heerlijke pastasalade.
Een heerlijk gerecht, vol zonnige gezondheid!
Een heerlijk gerecht, vol zonnige gezondheid!
Ingrediënten
voor 6
personen
500 gr rigaton of andere
buispasta
scheutje olijfolie
1 teentje knoflook,
gesneden of geperst
1 el balsamicoazijn
425 gr artisjokharten uit
blik, uitgelekt en in vieren gesneden
8 dunne plakjes
prosciutto, gegrild en in stukjes
80 gr zongedroogde
tomaatjes in olie, uitgelekt
15 gr basilicum, gesneden
of in stukjes geplukt
70 gr rucola
40 gr pijnboompitten,
goudbruin geroosterd in een droge koekenpan
45 gr zwarte Italiaanse
olijven
Werkwijze
Kook de buispasta
beetgaar, in water met iets olie en zout, en verder volgens de
gebruiksaanwijzing. Giet af door een vergiet. Doe de pasta terug in de pan,
zonder een warmte bron eronder.
Voeg alle ingrediënten
beetje bij beetje toe en roer voorzichtig door elkaar.
Tip
De pastasalade is ook heerlijk als lunch.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten