10 april 2013

Salade met gerookte kip, fruit en noten

Het voorjaar nodigd mij echt uit! Natuurlijk voor een stevige wandeling maar ook voor een heerlijke lichte salade. Een salade die door z'n smaak, geuren en kleuren goed past bij het beginnende voorjaar. 


Er zit een handje vol pistachnoten in. Niet zoveel misschien maar wel voldoende. Als je dan zo'n nootje tussen je tanden en kiezen kraakt, geeft dat een verassende afwisseling in smaak en bite. En dat er geen vetten in de dressing gebruikt worden, geeft niet. De noten en kip voorzien daar wel in. 

Ook zit er een avocado in. Avocado's bieden voordelen voor zowel je fysieke als je mentale gezondheid en is een uitstekend voorbeeld van fruit met uitzonderlijk goede eigenschappen.

Ze zijn het eiwitrijkste fruit van alle fruitsoorten; ze bevatten zelfs een verscheidenheid aan essentiële en niet-essentiële aminozuren. Eiwitten zijn nodig om je spieren te onderhouden en uit te breiden… En spierweefsel verbrandt continu calorieën... ;)

Ook hebben avocado’s een positieve werking op je bloedsuikerwaarden en op je cholesterol.

En ‘last but not least’: het is bekend, dat je van avocado’s eten een mooie huid krijgt.

Zonder deze specifieke redenen zou ik geen avocado’s eten. Een beetje experimenteren met gerechten waarin dit peervormige fruit verwerkt is, leverde toch een aantal lekkere gerechten op.

Hier alvast een avocado-inspiratie.



Je hebt nodig
  • 200 gr jonge bladsla
  • 1 avocado
  • 1 mango
  • 200 gr gerookte kip
  • handje vol pistachenoten
  • heel iets peper


Voor de dressing
  • 2 sinaasappels of 4 mandarijntjes
  • eventueel iets citroensap, voor als je heel zoet fruit gebruikt


Handig om erbij te gebruiken
  • een vork


Werkwijze
  • de pistachenoten pellen en zachtjes in een droge pan roosteren
  • af en toe omschudden/roeren, dus niet vergeten want dan branden ze aan
  • doe de sla in de slabak
  • ondertussen de avocado schillen, in stukjes snijden en over de sla strooien
  • de mango schillen, ook in stukjes snijden en ook weer over de sla strooien
  • vergeet je niet de nootjes even om te schudden? ;)
  • nu de kip in stukjes snijden en ook weer over de sla strooien
  • alles even door elkaar scheppen 
  • iets peper erover strooien
  • snij de sinaasappel of mandarijntjes doormidden
  • steek boven de slabak met een vork in het vruchtvlees van het fruit en roer met de vork terwijl je de vrucht samenknijpt met je andere hand, tot al het sap eruit is
  • doe dit met alle helften van de sinaasappels of mandarijntjes
  • de sla weer goed mengen
  • pistachenootjes erover strooien 
  • en klaar voor serveren


Aan tafel, voordat je de sla verdeeld, nog even een keertje omscheppen.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten