Appelmoes is zo'n ideaal bijgerecht wat je heel makkelijk en snel zelf kunt maken. Zowel in de zomer als in de winter, zowel warm als koud is het lekker! Je hoeft eigenlijk alleen maar één appeltje per persoon in huis te hebben!
De rest is bijzaak om het net iets lekkerder en mooier te maken. Een middel om te zoeten heb je niet nodig. Je zou eventueel voor een zoete appel kunnen kiezen. Warm gegeten is het wel iets zuurder/frisser van smaak, maar als je het koud eet komen de fruitsuikers echt tot hun recht. Citroensap zorgt ervoor dat de appels niet verkleuren. Zo krijg je een mooie blanke appelmoes. Iets kaneel erover maakt het, in geuren in kleuren, af.
Je kunt heel goed appels gebruiken die al een tijdje liggen en eigenlijk op moeten. Natuurlijk geen rotte appels gebruiken.
Mijn moeder maakte vroeger in de wintermaanden als nagerecht ovenschotels van appelmoes. De appels die we in de herfst geraapt of geplukt hadden, begonnen in te drogen en te rimpelen en moesten dan op. Ze maakte dan een grote pan met appelmoes. De moes deed ze in een ovenschaal en daar verkruimelde ze beschuiten over en bestrooide het geheel met iets kaneel. Hierop legde ze hele kleine stukjes boter. Ze deed dat met twee messen. Op de punt van het ene mes zat een beetje boter en met het andere mes duwde ze de boter op het ovengerecht. De schaal deed ze vervolgens in de hete oven totdat de boter gesmolten was en van het beschuit een heerlijk krokante laagje had gemaakt. Dit warm opeten... hmmm! Daar werd ik weer helemaal warm van, vooral als ik buiten een sneeuwpop had gemaakt of de hele middag op de schaatsen had gestaan. Ik krijg er nu nog een warm gevoel van als ik daar aan terug denk.
Mijn moeder maakte vroeger in de wintermaanden als nagerecht ovenschotels van appelmoes. De appels die we in de herfst geraapt of geplukt hadden, begonnen in te drogen en te rimpelen en moesten dan op. Ze maakte dan een grote pan met appelmoes. De moes deed ze in een ovenschaal en daar verkruimelde ze beschuiten over en bestrooide het geheel met iets kaneel. Hierop legde ze hele kleine stukjes boter. Ze deed dat met twee messen. Op de punt van het ene mes zat een beetje boter en met het andere mes duwde ze de boter op het ovengerecht. De schaal deed ze vervolgens in de hete oven totdat de boter gesmolten was en van het beschuit een heerlijk krokante laagje had gemaakt. Dit warm opeten... hmmm! Daar werd ik weer helemaal warm van, vooral als ik buiten een sneeuwpop had gemaakt of de hele middag op de schaatsen had gestaan. Ik krijg er nu nog een warm gevoel van als ik daar aan terug denk.
Voor een mooie, blanke appelmoes heb je nodig
citroensap
Ik heb 3 Elstar appels gebruikt.
Handig om hierbij te gebruiken
Werkwijze
- pak een pan voor de appels en doe er een klein bodempje water in
- hierin een scheutje citroensap (1x knijpen = ca. halve tot hele eetlepel)
- schil de appels en snij ze in blokjes
- doe ze meteen in het water met de citroensap
- schep even om
- zet alles op de warmtebron en laat aan de kook komen
- als het kookt, de warmtebron minderen en deksel erop
- zachtjes door laten koken
- zo'n 10 tot 12 minuten
- controleer eventueel af en toe of er nog iets water in de pan zit, dit om aanbranden te voorkomen
- haal de pan van de warmtebron af en klop met de garde tot je alle stukjes appel goed kapot geslagen hebt
- door niet alles tot moes te slaan, heb je appelcompôte
- voor echt fijne appelmoes: even door een zeef drukken met een lepel
- bestrooien met kaneel
Appelmoes is ook lekker op brood of warm over een beschuit schenken.
Wat een leuke down to earth blog schrijf je
BeantwoordenVerwijderenHartelijk dank voor je compliment, Gereon!
BeantwoordenVerwijderen