Zelf maak ik graag salades die ik op kan fleuren met vis. Heerlijk vind
ik dat, ook al komt de benodigde vis meestal uit een blikje. Lekker of niet,
sommige combinaties van vis met nitraatrijke groenten kun je toch maar beter zoveel
mogelijk mijden. Met uitzondering van zalm en makreel.
Nitraat komt van nature voor in groenten en water en is niet direct schadelijk
voor onze gezondheid. Maar... vis, schaal- en schelpdieren in combinatie met
nitraat kan de kans op sommige soorten kanker vergroten. Lees
het goed: het kan, want de vorming van de schadelijke stoffen
- nitrosamines - wordt weer voorkomen door vitamine C en andere
anti-oxidanten in de groenten. En wetenschappers vinden daarom dat de te
behalen gezondheidswinst van de maaltijd wel degelijk opweegt tegen de
schadelijke nitrosamines. Aangezien het niet aan de buitenkant te zien is
hoeveel vitamine C en nitraat de groente bevat kun je beter niet vaker dan 1x
in de week vis met een nitraatrijke groente eten.
Deze maaltijdsalade doet
het goed op een zonnige dag; heerlijk, makkelijk, snel klaar en compleet.
Ingrediënten voor 4 personen
• 1 ui, fijngesnipperd
• 3 appels, in blokjes gesneden
• eventueel tuinkruiden
• yoghurtdressing (zelfgemaakte of bijv. Calvé naturel)
• 3 sneetjes volkorenbrood in kleine blokjes gesneden
• olie
• 1 teen knoflook, fijngesneden
• 200 gr gerookte zalm, aan stukjes snijden of scheuren
• 200 gr ijsbergsla, meer mag natuurlijk altijd :)
Bereiden
• Meng de ui, appel en eventuele kruiden door de dressing
• Verdun de dressing met 2 el water
• Verwarm iets olie in een koekenpan
• Bak de broodblokjes hierin goudbruin en knapperig
• Voeg op het laatst de knoflook toe
• Meng de sla en de dressing
• Strooi de croutons erover
• Nog even door elkaar schappen en klaar!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten