Vandaag dus rode linzen/kerriesoep. Heerlijk!
Al vonden mijn disgenoten deze soep de vorige keer lekkerder, omdat ik die met
rundvleesbouillon gemaakt had. Dat maakt de soep iets pittiger. Ik heb de soep
deze keer met groentebouillon gemaakt en vond zelf dit resultaat ook weer heel
lekker en hartverwarmend.
De kerrie in deze soep zorgt er namelijk voor, dat je van binnen zo lekker warm wordt. Kerrie is geen kruid wat je kunt plukken. Het
is een samenstelling met als basis gember (djahé), kardemom, koriander
(ketoembar), kruidnagel (tjenkeh), kummer (karwij), kurkuma (koenjit), komijn
(djinten) en zwarte peper. Er zijn vele variaties die zelfs zo scherp kunnen
zijn, dat deze niet worden aanbevolen aan ongetrainde westerse
peper-eters. Hoe roder het poeder, hoe scherper.
Voor 2 personen ben je, behalve een uur bereidingstijd,
nodig:
200 gr linzen
1 ui
1 teentje knoflook
1 eetl kerrie
1 eetl olie
1,5 dl groentebouillon
1 laurierblaadje
250 gr soepgroente
3 takjes selderij of een beetje gedroogde
event. peper en zout
Werkwijze
1. Was de linzen
2. Maak de ui schoon en snij deze klein
3. Verhit de olie in een pan
4. Fruit de ui met de kerrie en pers het
teentje knoflook er met een knoflookpers boven uit
5. Voeg de linzen toe met de bouillon en het
laurierblad en breng dit aan de kook
6. Kook de linzen in 40 minuten gaar
7. Voeg de soepgroente toe en kook de soep nog
5 tot 10 minuten
8. Snij de selderij klein en voeg toe
9. Proef de soep en voeg
eventueel peper en zout toe. (door het zout van de bouillon is deze waarschijnlijk zout genoeg)
Eetse met kleine hapjes! :)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten