12 februari 2014

Rode linzensoep

Van deze soep wordt je zo heerlijk warm van binnen. Een makkelijk te bereiden maaltijdsoep. En ook nog eens vegetarisch!




Vandaag dus rode linzen/kerriesoep. Heerlijk! Al vonden mijn disgenoten deze soep de vorige keer lekkerder, omdat ik die met rundvleesbouillon gemaakt had. Dat maakt de soep iets pittiger. Ik heb de soep deze keer met groentebouillon gemaakt en vond zelf dit resultaat ook weer heel lekker en hartverwarmend.

De kerrie in deze soep zorgt er namelijk voor, dat je van binnen zo lekker warm wordt. Kerrie is geen kruid wat je kunt plukken. Het is een samenstelling met als basis gember (djahé), kardemom, koriander (ketoembar), kruidnagel (tjenkeh), kummer (karwij), kurkuma (koenjit), komijn (djinten) en zwarte peper. Er zijn vele variaties die zelfs zo scherp kunnen zijn, dat deze niet worden aanbevolen aan ongetrainde westerse peper-eters.  Hoe roder het poeder, hoe scherper.

Voor 2 personen ben je, behalve een uur bereidingstijd, nodig:
200 gr linzen
1 ui
1 teentje knoflook
1 eetl kerrie
1 eetl olie
1,5 dl groentebouillon
1 laurierblaadje
250 gr soepgroente
3 takjes selderij of een beetje gedroogde
event. peper en zout

Werkwijze
1. Was de linzen
2. Maak de ui schoon en snij deze klein
3. Verhit de olie in een pan
4. Fruit de ui met de kerrie en pers het teentje knoflook er met een knoflookpers boven uit
5. Voeg de linzen toe met de bouillon en het laurierblad en breng dit aan de kook
6. Kook de linzen in 40 minuten gaar
7. Voeg de soepgroente toe en kook de soep nog 5 tot 10 minuten
8. Snij de selderij klein en voeg toe
9. Proef de soep en voeg eventueel peper en zout toe. (door het zout van de bouillon is deze waarschijnlijk zout genoeg)

Eetse met kleine hapjes! :)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten