17 januari 2013

Ciabatta met tomatensmurrie

De geur van vers gebakken brood doet het altijd goed. Iedereen in huis krijgt dan trek. De ciabatta doet het uitzonderlijk goed, die heeft bij ons echt de voorkeur.
Er best goede ciabatta's te koop, afgezien van het feit hoe goed of slecht een witbloem is natuurlijk. Ik kijk even op het etiket, want er zit nogal verschil in de ingrediĆ«nten die gebruikt worden. Ik koop die met de minste ingrediĆ«nten en zonder e-nummers. Ze bestaan echt.


Voor een lunch met 2 personen heb je nodig
1 ciabatta afbakbrood
2 sjalotjes, gesnipperd
1 eetlepel olijfolie
1 teentje knoflook, geperst of fijn gesneden
4 tomaten, in grote stukken gesneden
1/4 bos basilicum, in stukjes gescheurd
zout en peper

Handig om erbij te hebben
staafmixer
oven

Werkwijze
  • verwarm de oven 10 minuten voor. De temperatuur volgens de gebruiksaanwijzing van de ciabatta. Als je de tomatensmurrie staat te maken en de oven is op temperatuur, kun je de ciabatta volgens gebruiksaanwijzing afbakken
  • fruit zachtjes de sjalotjes en de knoflook koekenpan
  • voeg de stukjes tomaat en de basilicum toe
  • laat alles op een laag vuurtje zachtjes koken. Wel regelmatig even doorroeren
  • als de saus is ingedikt, het mengsel even met een staafmixer pureren. Heb je geen staafmixer dan kan het ook in de blender (pas op met warme saus in een blender!) of zo laten
  • breng de saus op smaak met zout en peper
  • snij de ciabatta over de lengte door midden
  • bestrijk beide helften met de smurrie
  • bak het brood in 3 minuten in de nog warme oven op 185 °C
  • als het brood klaar is, nog iets fijngesneden basilicum erover
  • in stukken snijden en serveren

Tip
In stukjes gesneden is het ook heerlijk als hapje. Zeker als het nog warm is. De smurrie en ciabatta kun je van te voren al klaarmaken en afbakken. Dan hoef je alleen beide broodhelften nog maar in te smeren en in de oven te zetten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten