15 januari 2013

Stamppot boerenkool

Een heerlijke, gezonde stamppot boerenkool! Zelf gemaakt en binnen een half uur gezellig met ons allen om die pot dampende stamppot. Het is een mooie groene stamppot. Niet eentje waar je van groente naar groente moet fietsen, maar waar je bij wijze van de aardappels in moet zoeken.
Als je niet gewend bent zoveel groenten te eten, kun je ook eerst iets minder boerenkool gebruiken en per keer iets meer groenten toevoegen. En voor mij is die stamppot niet compleet, zonder een kuiltje in het midden voor een juslepel magere jus Een klein stukje vlees en heel veel augurken en zilveruitjes erbij maken het geheel compleet. 

En voor de liefhebber de azijnfles op tafel.


Ingrediënten voor 3 personen
900 gram boerenkool, gesneden
500 gram aardappelen, schillen en in stukjes maken
azijn, kan ook van de zilveruitjes
zout

voor op tafel
zilveruitjes
augurken
magere jus
magere slagersrookworst

makkelijk om bij de hand te hebben
stamper
vergiet


Werkwijze

  • Kook de aardappelen in ca. 15 à 20 minuten gaar
  • Doe de boerenkool in een hele grote pan met veel water en iets zout
  • Als de boerenkool kookt, de warmtebron laag zetten en kun je de rookworst erbij inleggen
  • Kook de boerenkool in ca. 25 minuten gaar
  • Als de aardappelen gaar zijn, afgieten en een deel van het vocht in een beker of soepkom opvangen
  • De aardappelen prakken met een stamper of vork. Niet met een staafmixer of blender, want dan krijg je een substantie die lijkt op behangplaksel ;)
  • Als de boerenkool gaar is, de rookworst eruit halen en de rest afgieten. Een vergiet is dan wel handig
  • De gestampte aardappelen in de grote pan doen, de boerenkool erbij en alles goed mengen
  • Giet er flink wat azijn bij (van de zilveruitjes of augurken, is heerlijk) en als je denkt dat het goed is nog een klein scheutje van het aardappelnat. Hierdoor wordt de stamppot nog smeuïger.
De stamppot op je bord scheppen en hier een kuiltje inmaken voor één juslepel jus. Zilveruitjes en augurken erbij en voor de liefhebber nog iets extra azijn. 

Weet wel dat, 
ook al is de rookworst nog zo mager, het is en blijf en vet product met veel verzadigde vetten. De stamppot, zoals hierboven, is een gezonde stamppot met alleen een beetje vet uit de jus. Om de maaltijd gezond te houden, kun je voor bij de boerenkool beter kiezen voor casselerrib, magere hamlappen, rib- of haaskarbonade, magere (runder)gehaktbal of een stukje magere runderlap.