Waarom denken veel volwassene toch, dat kinderen spruitjes vies vinden?! Wees creatief, ook van spruitjes kun je een kindvriendelijke maaltijd maken.
Ik ben gek op gekookte spruitjes, maar af en toe wil ik er voor de verandering wel eens iets anders mee te doen. Een zoektocht op internet bracht mij bij een recept van Geert van der Bruggen. Met mijn aanpassingen resulteerde het in deze stamppot spruiten. Met gebakken rode uit en een karbootje erbij, hadden wij hier thuis er een heerlijke maaltijd aan. Een aardappeltje meer maakt dat deze stamppot niet zo nadrukkelijk na spruitjes smaakt, het is maar waar je voor kiest en wat je lekker vind. Ik hou nu eenmaal ontzettend van veel groenten. Voor kinderen lijkt mij dit een lekker gerecht om, met het aardappeltje meer, spruitjes te leren eten. Ze zien niet eens dat ze spruitjes eten.
Deze stamppot is echt het proberen waard en voor mij en mijn disgenoten zeker voor herhaling vatbaar. Vergeet de rode uien niet!Tip: Lees eerst een keertje de bereidingswijze door, voordat je begint.
Voor 3 personen ben je nodig
- 500 gr aardappelen
- 750 gr spruitjes
- 3 rib- of haaskarbonades
- 1,5 eetlepel mosterd
- 2 rode uien
- basamicoazijn
- olie
- mespuntje boter
- nootmuskaat
- peper
- zout
Handig om er bij te hebben
Werkwijze
- stamper
Werkwijze
- pel de uien en snij deze half door en vervolgens aan halve dunne plakjes
- zet een pan met iets water en de aardappelen op
- en zet een pan met veel water, iets zout en de spruitjes op
- beiden koken tot ze gaar zijn, ca. 15 tot 20 minuten
dan, als de aardappelen en de groenten aan de kook moeten komen: - smeer de karbonades in met mosterd
- laat in een koekepan de olie met een tipje boter warm worden
- als het vet heet is (de belletjes van het boter trekken zich terug cq worden minder) de karbonades erin leggen en aan beide kanten bruin bakken
- als het vet te heet dreigt te worden, de warmtebron iets minderen
- beide kanten van de karbonades zo 10 a 12 minuten bakken
- nu kunnen ook de uien in iets olie zachtjes gefruit worden
- na een tijdje iets balsamicoazijn toevoegen
- alles zachtjes laten garen
als de aardappelen en spruiten gaar zijn: - de aardappelen afgieten waarbij je ook iets opvangt in een mok of soepkom. Die kun je gewoon in de gootsteen zetten tijdens het afgieten
- de spruiten afgieten
- alles stampen en bij elkaar in één pan doen
- smeuïg maken met iets kookvocht van de aardappelen en een klontje boter
- op smaak brengen met nootmuskaat, peper en zou
- let op: het vlees moet wel gaar zijn. Als je te lang bakt, wordt het droog en taai
Eet smakelijk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten