21 mei 2013

Aspergesoep met kalfsvlees, Limburgse heldere

Asperges zijn voor mij nog steeds een voorjaarsgroente, al kun je ze bijna het hele jaar door in de supermarkt kopen.  Gelukkig hebben wij tegenwoordig in onze regio ook kwekers van dit Limburgse goudheerlijke goedje. Je kunt ze geschild kopen, zodat je snel klaar bent, maar je kunt ze ook zelf gaan schillen. Anders moet er nog een soeppakketje asperges bij kopen voor dit recept. Want, als je bij de schillen een kalfsschenkel voegt, nog wat kruiden en wat van je tijd, dan heb je een heerlijke, heldere aspergesoep!


Ingrediënten
  • 1 kalfsschenkel (ossobuco)
  • 1 uitje, in stukjes gesneden
  • 1 worteltje, in een paar stukjes gesneden
  • paar takjes peterselie
  • 2 kleine laurierblaadjes
  • 1 stukje foelie
  • 1 kruidnagel
  • paar draadjes saffraan
  • zout
  • 1 pond asperges of meer




Handig om bij de hand te hebben 
  • soeppan
  • zeef
  • schiller (kaasschaaf of dunschiller)
  • schuimspaan 


Werkwijze

bouillon
  • was de schenkel onder koud stromend water
  • doe de schenkel in de grote soeppan en doe er 1,5 dl koud water bij
  • breng aan de kook
  • schep het witte schuim af met de schuimspaan 
  • schil ondertussen de asperges en snij de uiteinden eraf
  • bewaar de geschilde asperges in een bak met koud water, liefst in de koelkast(je kunt er ook een koude, natte theedoek omheen doen tot gebruik)
  • als je al het witte schuim eraf geschept hebt, voeg je de kruiden en  aspergeresten (de schillen en 'kontjes') toe
  • voeg zout toe
  • breng aan de kook
  • doe er een deksel op en laat de bouillon net niet meer koken
  • dit laat je ca. 2 tot 3 uur, mag zelfs 4 uur, trekken in de gesloten pan


Nu is het tijd voor iets leuks, maar - uiteraard - wel in de omgeving van je kookpotje!

Vervolgens
  • het vlees en merg/bot uit de bouillon halen
  • de bouillon door het zeef gieten
  • en de bouillon weer terug in de soeppan doen
  • het kalfsvlees valt nu makkelijk in kleinere stukjes
  • prak het merg uit het bot fijn
  • voeg het kalfsvlees en het merg weer toe aan de bouillon
  • snij de asperges in grote stukken en voeg ook toe aan de bouillon
  • breng alles aan de kook
  • laat dit nog ca. 15 minuten zachtjes koken
  • en klaar is je overheerlijke aspergesoep!


Heel makkelijk, heel simpel maar qua tijd echt iets voor een regenachtige, vrije dag. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten