22 mei 2013

Asperges, klassiek bereid


Asperges zijn er in vele soorten, maten en zelfs kleuren te koop. Maar hoe herken je nu verse asperges?


Dat kan door de stengels tegen elkaar te wrijven. Als ze vers zijn, maken ze een piepend geluidje. Het uiteinde aan de onderkant van de stengel, mag niet houterig zijn en geeft niet mee als je erin knijpt. Ook mag het niet verdroogd, bruin of gespleten zijn. Dat zijn allemaal tekenen dat de overheerlijke groente niet vers meer is. Het topje moet zowel bij de groene als de witte asperge stevig aanvoelen. De stengels van groene asperges zijn, in tegenstelling tot die van de witte, niet vlezig.

Om te bewaren wikkel je de verse asperges in een natte theedoek. Je kunt ze ook in een bak met water leggen en die afdekken met een natte theedoek. Zo kun je ze in de koelkast ca. 4 dagen bewaren.

ingrediënten
  • 300 gram ongeschilde asperges p/p
  • 1 hardgekookt ei p/p
  • 1 plak gekookte achterham p/p
  • 15 gram ongezouten roomboter p/p
  • verse peterselie en/of bieslook, fijngeknipt of - gesneden


handig om erbij te hebben
  • aspergeschiller
  • aspergepan


werkwijze
  • kook de eieren hard
  • schil de asperges door ze plat op tafel of aanrecht te leggen en vervolgens de dunschiller iets onder het topje te plaatsen en zo naar beneden, naar het andere uiteinde te gaan
  • zo ga je de hele asperge rond, tot die helemaal geschild is
  • snij de onderkant van de asperge, ca. 1 cm of meer als dat nodig is
  • van de schillen en onderkanten kun je een heerlijke aspergesoep maken, zie http://HomeMadeByAda.blogspot.nl/2013/05/aspergesoep-met-kalfsvlees-limburgse.html
  • leg de asperges in z'n geheel een grote pan met alle topjes naar dezelfde kant, maar mooier is het om ze in een speciale aspergepan rechtop te zetten met het topje naar boven
  • kook de asperges zachtjes tot ze gaar zijn* 
  • smelt de roomboter heel zachtjes in een steelpannetje


  • pel ondertussen de hardgekookte eieren en snij ze aan stukjes
  • haal de asperges uit de pan en leg ze op een (voorverwarmde) schaal
  • serveer de schaal met asperges, een schaal met de stukjes hardgekookte eieren, een schaaltje met de peterselie en een schaaltje met roomboter. Zo kunnen alle disgenoten naar eigen smaak hun bord opmaken.



* Controleren of asperges gaar zijn, kan op twee manieren, nl.
  1. als je ze kunt buigen zijn ze gaar
  2. als je met de vork in de onderkant prikt en de groente geen weerstand biedt, zijn ze gaar


Na het eten van asperges krijgt de urine soms een eigenaardige geur. De geur is het gevolg van een aantal vluchtige zwavelhoudende verbindingen en doet geen afbreuk aan de voedingen- en gezondheidswaarde. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten