Als je
wilt profiteren van de gezondheidsvoordelen van broccoli en andere groenten uit
de kruisbloemenfamilie zul je toch echt de groente zelf moeten eten. Vanuit een
supplement worden deze stoffen namelijk veel slechter opgenomen.
Opname
"Of ons lichaam in staat is om
voedingsstoffen op te nemen door middel van voedingssupplementen blijft
ingewikkeld.", vertelt onderzoeker Emily Ho. "Sommige vitamines en
voedingsstoffen, zoals foliumzuur, worden beter door ons lichaam
opgenomen als we ze binnenkrijgen via een supplement. Ook voldoende vitamine D is moeilijk binnen te krijgen door
middel van het voedingspatroon."
Enzym
In het geval van broccoli stelt Ho
echter dat de groente zelf de meeste gezonde keuze is. De belangrijkste reden
hiervoor is dat in voedingssupplementen het enzym myrosinase ontbreekt. Door
missen van dit enzym worden andere gezonde voedingsstoffen minder goed
opgenomen: wel vijf tot acht keer minder zelfs.
Koken heeft trouwens hetzelfde effect. "Als broccoli wordt gekookt tot het
zacht en papperig is, verliest de groente ook zijn waarde voor de
gezondheid.", aldus Ho. De groente stomen of twee tot drie minuten koken
kan wel, dan blijft er voldoende van het enzym behouden.
Kanker
De onderzoekers bestudeerden het effect van broccoli omdat
verschillende eerdere studies lieten zien dat broccoli de hoogste hoeveelheid
glucosinolaat bevat. Glucosinolaat lijkt te beschermen tegen verschillende
soorten kanker. Ook bloemkool, boerenkool en kool
bevatten deze gezonde voedingsstof.
Een heel simpel en snel recept voor aan tafel of bij de BBQ:
ingrediënten
Brocolli
knoflook
sambal
olie
Handig om erbij te hebben
wok
Werkwijze
Brocolli 5 minuten in kokend water, afgieten en dan roerbakken met knoflook en sambal. Heerlijk!
Ook lekker met boontjes/worteltjes/courgette/champignons of iets dergelijks erbij.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten