Zelf cruesli maken is makkelijk, je hoeft er alleen
maar voor thuis te zijn. Je bepaald zelf de hoeveelheid suiker die je er aan
toevoegd en … het ruikt ook nog 's zo ontzettend lekker!
Cruslie is een
heerlijke en gezonde variatie op je broodontbijt. Je kunt het maken van haver, havermout of door meerdere graansoorten te mengen.
De meeste granen zijn
eigenlijk grassoorten, waarvan tarwe de meest bekende is en door veel mensen
dagelijks gegeten wordt. Haver is ook zo'n bekende graansoort. Hiervan worden
zowel havervlokken als havermoutvlokken verkocht en gegeten. Het verschil
tussen havermout en havervlokken is de grootte van de vlok. Bij havermout wordt
de haverkorrel in stukjes geknipt, waardoor een kleinere vlok ontstaat. Ondanks
dat er door die bewerking ongetwijfeld enig verlies van voedingsstoffen
optreedt, blijven de vlokken een gezond voedingsmiddel.
Ik maak altijd
een basis-cruesli om er, op het moment dat ik het gebruik, door te doen waar ik
op dat moment zin in heb.
Ingrediënten
• een pak graanvlokken, haver(mout)vlokken of 7 korenvlokken
of
zelf verschillende graanvlokken mengen
• 4 eetlepels (Kokos)olie
• 4 eetlepels Agavesiroop (Ahornsiroop of honing kan ook prima)
Naar smaak
•
kaneel
•
speculaas/koekkruiden
Suggesties om toe te voegen en mee
te variëren
•
Kokosschaafsel
•
Noten, een handje vol en ongezouten.
Zelf mengen: walnoten,
amandelen,
hazelnoten, paranoten etc.
•
Zaden & pitten: ongezouten.
sesamzaad, maanzaad, zonnebloem-
pitten,
pompoenpitten, etc.
•
Gedroogd fruit:
rozijnen, abrikozen, dadels, vijgen, etc.
Handig om
erbij te hebben
• goed afsluitbare pot of blik
Werkwijze
• verwarm de oven 10 minuten
voor op 150 graden C
• zet het bakblik met vet en
siroop in de oven
• als de oven op temperatuur
is alles goed mengen
• 20 minuten of langer in de
oven en geregeld omscheppen
• als het klaar is, af laten
koelen en in een goed afsluitbare pot bewaren.
Ca. 1
maand houdbaar.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten