19 november 2013

Cruesli

Zelf cruesli maken is makkelijk, je hoeft er alleen maar voor thuis te zijn. Je bepaald zelf de hoeveelheid suiker die je er aan toevoegd en … het ruikt ook nog 's zo ontzettend lekker!




Cruslie is een heerlijke en gezonde variatie op je broodontbijt. Je kunt het maken van haver, havermout of door meerdere graansoorten te mengen. 
De meeste granen zijn eigenlijk grassoorten, waarvan tarwe de meest bekende is en door veel mensen dagelijks gegeten wordt. Haver is ook zo'n bekende graansoort. Hiervan worden zowel havervlokken als havermoutvlokken verkocht en gegeten. Het verschil tussen havermout en havervlokken is de grootte van de vlok. Bij havermout wordt de haverkorrel in stukjes geknipt, waardoor een kleinere vlok ontstaat. Ondanks dat er door die bewerking ongetwijfeld enig verlies van voedingsstoffen optreedt, blijven de vlokken een gezond voedingsmiddel. 


Ik maak altijd een basis-cruesli om er, op het moment dat ik het gebruik, door te doen waar ik op dat moment zin in heb.  


Ingrediënten



  een pak graanvlokken, haver(mout)vlokken of 7 korenvlokken 
  of zelf verschillende graanvlokken mengen
 4 eetlepels (Kokos)olie
  4 eetlepels Agavesiroop (Ahornsiroop of honing kan ook prima)



Naar smaak
  kaneel
  speculaas/koekkruiden



Suggesties om toe te voegen en mee te variëren 

  Kokosschaafsel
  Noten, een handje vol en ongezouten. 
  Zelf mengen: walnoten, 
  amandelen, hazelnoten, paranoten etc. 
  Zaden & pitten: ongezouten. 
  sesamzaad, maanzaad, zonnebloem-
  pitten, pompoenpitten, etc.
  Gedroogd fruit: 
  rozijnen, abrikozen, dadels, vijgen, etc.


Handig om erbij te hebben


  goed afsluitbare pot of blik
Werkwijze
  verwarm de oven 10 minuten voor op 150 graden C
  zet het bakblik met vet en siroop in de oven 
  als de oven op temperatuur is alles goed mengen
  20 minuten of langer in de oven en geregeld omscheppen
  als het klaar is, af laten koelen en in een goed afsluitbare pot bewaren.

Ca. 1 maand houdbaar. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten