25 maart 2013

Ei en cocotte

Met Pasen wordt vaak een eitje meer gegeten. Dat is niet erg, want een ei is gezond. Je word er niet dik van en ze zijn een bron van vele nuttige voedingsstoffen. Zo bevatten ze biologisch hoogwaardige eiwitten, stoffen als ijzer, foliumzuur en de vitamines B2, B12, E en D, veel antioxydanten die ouderdomsgebonden oogziekten kunnen tegengaan en zijn ze rijk aan aminozuren.



Door een ei goed te verhitten of hard te koken kun je besmetting met de salmonella bacterie of het vogelgriepvirus voorkomen. De salmonella bacterie wordt door rauwe eieren, zachtgekookte en niet goed verhitte eieren overgedragen. Het vogelgriepvirus kun je oplopen door intensief contact met zieke of dode vogels die besmet zijn met het virus. Mocht een ei toch ook besmet zijn met het virus, dan overleeft dit virus de verhitting in steel- of koekenpan niet.

Door het ei in koud water te leggen, kun je de versheid van het ei testen. Des te meer de bolle kant van het ei omhoog komt drijven, des te ouder het ei. Dat komt omdat de luchtkamer in het ei steeds groter wordt, naarmate het ei ouder wordt.
Na 6 weken is de luchtkamer zo groot, dat het ei in zijn geheel kan blijven drijven. Als dat zo is, kun je het ei beter weggooien.

Een lekker eitje met Pasen is ei 'en cocotte'. Het is een Franse naam voor 'in een bakje'. Het is eenvoudig om te maken en je kunt eindeloos variëren met de ingrediënten.

Neem een leuk klein ovenschaaltje om de Paastafel mee op te vrolijken. Dat staat veel leuker dan de kopjes die ik gebruikt heb. Smeer de schaaltjes aan de binnenkant eventueel iets in met vet. 

Verwarm de oven op 200 graden voor.

Ingrediënten per persoon

  • 1 ei
  • 1/2 eetl crème fraîche
  • 12 gr gerookte zalm, in stukjes gesneden
  • 1/4 eetl verse bieslook, fijngesneden
  • nep-kaviaar
  • peper 

Werkwijze

  • Klop het ei los met de crème fraîche, bieslook en peper
  • Leg de stukjes zalm onderin het schaaltje
  • Giet het eimengsel op de zalm
  • Dek event. af met aluminiumfolie tegen uitdrogen
  • Bak het ei in 15 minuten gaar in de oven
  • Garneer met nep-kaviaar of een garnaaltje

Fijne Paasdagen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten