18 maart 2013

Voorjaarsyoghurt


Wat vond ik dat leuk, dat Nanneke – de eigenaresse van kookwinkel Napoleon in Markelo – mij vroeg om een recept voor haar Sweet Friday. Er ging spontaan van alles door mijn gedachten; gezond, verantwoord, pure ingrediënten, makkelijk klaar te maken, mooie kleurtjes, geen calorieënbom en uiteraard lekker!

Het is een nagerecht geworden. Zo fleurig als het voorjaar, want daar is jong & oud nu wel eens aan toe, maar ook mooi als afsluiting van de Paasmaaltijd.

Het toetje smaakt prima zonder extra zoetmiddel. Wil je het toch graag iets zoeter maken, kies dan voor een natuurlijke suiker. Deze zijn, mits onbewerkt en niet verhit, puur natuur en bevatten geen chemische bewerkingen. Je lichaam kan deze veel beter verteren en ook zorgen ze voor een geringere stijging van je bloedsuikerspiegel. Hoewel deze suikers wel daadwerkelijk suikers zijn, bevatten ze veel gezonde stoffen waaronder vitamine C. Als je er matig gebruik van maakt, passen ze prima in een gezond voedingspatroon. Natuurlijke suikers zijn o.a. honing, Agavesiroop en Ahornsiroop.

Het recept is voor 4 personen en van te voren klaar te maken.

Ingrediënten
·    35 gr ongezouten en blanke hazelnoten
·    1 mango
·    2 (pers)sinaasappels
·    6 dl yoghurt
·    eventueel 1 eetlepel natuurlijk zoetmiddel

handig om te gebruiken
·    blender

werkwijze
·    rooster de hazelnoten in een droge koekenpan
·    als ze klaar zijn hakken in de blender
·    snij ondertussen het vruchtvlees van de pit van de mango
·    schil de sinaasappelen
·    pureer de stukken mango en sinaasappelen in de blender tot een gladde
massa
·    proef eerst even of je het zoeter wilt maken, voordat je zoetmiddel bij de fruitmassa doet
·    de helft van het fruitmengsel over 4 glazen verdelen
·    schenk hier de yoghurt op
·    en verdeel hierover het resterende fruitmengsel

Vlak voor het opdienen het notenstrooisel erover verdelen en er een nootje op te zetten.

Eetse met kleine hapjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten