Gegrilde groenten smaken extra lekker en zien er zo mooi uit. Je kunt op veel verschillende manieren grillen, bijvoorbeeld in de oven, op een grillplaat, in een grillpan of op de barbecue. Het is van belang dat het element goed heet is. Zo blijven de groenten sappig. Wanneer de groenten alleen een bruin korstje nodig hebben, maar niet gaar hoeven te worden, kan de afstand tot het grillelement klein zijn. Moeten de groeten ook nog garen, dan moet die afstand groter zijn.
Deze keer een recept met een mooi donkere aubergine, een groene courgette, een gele paprika, rode trostomaten...
Ingrediënten voor 4 personen
- 1 aubergine, in lange dunne plakken van ca. 0,5 cm dik
- zout
- 1 courgette, in lange dunne plakken gesneden
- 1 gele paprika, zonder zaadjes en in reepjes gesneden
- 2 eetlepels olie
- 8 kleine trostomaatjes
- 4 artisjokharten
- rucola
- 4 eetlepels olijfolie, extra vergine
- balsamicoazijn of -crème
- knoflook
- peper uit de molen
- 200 gr dunne plakken Parmaham
Handig om erbij te hebben
- keukenpapier
- vergiet of zeef
- kookkwastje
Werkwijze
- Leg de aubergine plakken op keukenpapier.
- Strooi er zout over en leg er nog een vel keukenpapier op
- Strijk met het kwastje de braadslee iets in met olie (in mijn geval omdat ik het onder de gril in de oven zet)
- Grill de groenten in porties om en om mooi bruin
- Leg de tomaatjes in zijn geheel onder de grill tot er vochtblaasjes op komen
- Wrijf het zout en vocht van de aubergine met een stukje keukenpapier voordat je ze gaat grillen
- Laat alle groenten uitlekken op keukenpapier. Dit is wel handig om in een vergiet of zeef te doen
- Snij de artisjokharten in vieren
- Meng de artisjokharten, rucola, knoflook, zout, peper en 4 eetlepels olijfolie met balsamico
- Voeg de gegrilde groenten toe en meng alles voorzichtig
- Verdeel de Parmaham over 4 borden en schep daar de groenten bij.
Heerlijk met geroosterd brood!
Eetse met kleine hapjes.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten